Çocuklar için Elsa’nın çok önemi var

disney-frozen

Büyüklerin dünyasından uzakta, o yüzden de dikkatlerden kaçmakta olan, çocukların dünyasında büyümekte olan bir başka fenomenle karşı karşıyayız. Genç Werther gibi feci bir sonla biten öyküsü olmasa da, vizyona girdiği tarihten itibaren (ülkemizde 17 Ocak 2014) bir “Frozen-Fieber” yaratan Frozen filmi, 2014’ün en iyi film Oscar’ı alan filminden dahi daha fazla konuşulmaya ve izlenmeye devam ediyor. Dünya kazancı takriben 1.3 milyar $ olan filmin başarısını, oyuncak mağazalarının önünden geçerken satılan ürünlerinden, Billboard mecmuasının sene sonu listelerinde ilk sırayı alan soundtrack albümünden veya aldığı iki Oscar heykelciğinden anlayabiliriz. Kulağımıza arada sırada eşit gelen “Let It Go” şarkısı ile de anımsayabiliriz filmi.

Youtube’da Frozen yazdığınızda karşınıza çıkanları izlemek de sizi bu salgın ile ilgili oldukça bilgi sahibi kılacaktır. Ergenlik dönemi yaş kuşağına uzak büyüklerin Justin Bieber karşısında yaşadığı şaşkınlığı, 4-8 yaş arası kuşakta Frozen ile yaşamaya devam ediyoruz aslında. Biz büyüklere göre, çocuklar için yapılmış her üründe olduğu gibi mütebessim bir bakışla karşılayacağımız şeylerdir bunlar fakat birazcık çocuklarla ilgileniyorsanız, bir anaokulunda/ilkokulda öğretmenseniz veya anne, baba veyahut teyze, amca iseniz aslında esmekte olan rüzgarın ne kadar kuvvetli olduğunu idrak etmeniz için bütün o sayısal verilere veya gözlemlere gerek olmadığını anlayabilirsiniz. Tam bir yıldır çocukları tarafından Frozen filmine maruz (ses, görüntü, ürün vb. biçimlerde) bırakılan tüm büyükler için bu yazıyı yazmam gerektiğini düşünüyorum.

Sanırım filmi beğenmemde kara hasret kalmış bir şehirde yaşamamın tesiri olabilir, 5 yaşında bir kız çocuğu olmadığıma göre… Şarkılı film sevmeyişime karşın Frozen’ın şarkıları beni hiç rahatsız etmedi. Çocukları büyülediği ise ortada. “Let It Go” şarkısı büyük bir muvaffakiyet kazandı. Youtube’da Elsa veya Anna kıyafetleri içinde “Let It Go” mırıldanan, haykıran onlarca minik hanımefendiye rastlamak olası. Peki çocuklara bu filmi sevdiren ne? Veyahut diğer benzerlerinden Arabalar, Aslan Kral vb.lerinden ayıran şey nedir?
Disney’in başarılı animasyon üretmedeki sihri aslında bu filmde de ortaya çıkıyor. Çizgiler hiçbir rahatsız ediciliğe sahip değil ve oldukça sahici

Yorum bırakın